Dåb
Hvis dit barn eller du selv skal døbes, så kontakt venligst til Kirkecentret i Hirtshals for at aftale hvilken søndag, det skal være. Sognepræst Liselotte Wiemer vil kontakte jer 7 - 10 dage før dåben for at aftale en samtale med jer, hvor hun fortæller om dåbens betydning og hvor I kan tale om det praktiske omkring dåben. Ved samtalen viser præsten jer også forskellige dåbsklude, til at tørre barnets hoved i efter dåben. I må vælge, hvilken I bedst kan lide. Denne bliver så brugt under dåben og I er velkommen til at få dåbskluden med hjem, efter dåben.
Ved dåben bliver man optaget i den kristne menighed. Man bliver døbt på den kristne tro, og har troen med sig i bagagen resten af livet. I dåben svares der på barnets vegne ja til den kristne trosbekendelse. Man kan sige, at dåben er en slags gave fra Gud til barnet. Som forældre eller faddere siger vi ja tak på barnets vegne. Dåben foregår som en del af den almindelige gudstjeneste om søndagen.
Hvis man er over 12 år og man gerne vil døbes, så kaldes det for en voksendåb og her svarer man selv ja til trosbekendelsen. Ved en voksendåb behøver man ikke at have faddere, men i stedet skal der være to vidner til stede.
Faddere
En fadder er vidne til dåben. Fadderens opgave kan være lidt svær at forstå, men et godt udgangspunkt er, at tage barnet ved hånden, når det vandrer ud i livet, fortælle om det, der er større end os selv og hjælpe til med at omslutte barnet med kærlighed, tillid, forståelse og omsorg. Ved at blive fadder lover man, sammen med forældrene, at opdrage barnet i den kristne tro. Faddere kan fortælle bibelhistorier, gå i kirke med barnet, fejre dåbsdagen sammen med barnet osv.
Før dåben skal I vælge mindst to og højst fem faddere til jeres barn. Fadderne skal selv være døbt med den kristne dåb, men behøver ikke være medlem af folkekirken. En fadder skal være nået konfirmationsalderen, men behøver ikke være konfirmeret.
Faddernes navne og adresser oplyses til Kirkecentret.
Sådan foregår dåben
En dåb i Horne og Asdal Kirker er en del af søndagens gudstjeneste. I bærer barnet ind ved gudstjenestens begyndelse, og deltager i gudstjenesten sammen med resten af menigheden. Når det er blevet tid til selve dåben, går forældrene med barnet og fadderne frem til døbefonten. Efter dåben fortsætter gudstjenesten som normalt. Når gudstjenesten er slut, går I sammen med præsten ud af kirken, mens menigheden rejser sig for jer.
Hvis I har brug for at give barnet flaske i kirken eller amme det, så er I meget velkomne til det. Hvis barnet har brug for at blive skiftet, trøstet eller lignende er I også velkomne til at bruge våbenhuset til dette.
Hvad skal barnet hedde
Det er en stor beslutning at vælge et navn til sit barn. Måske har I tænkt på navne længe inden, jeres barn blev født, men da I så så ham/hende, var navnet helt forkert. Eller måske gav det helt sig selv, hvad den lille skal hedde. Man må ikke kalde sit barn hvad som helst – det sørger navneloven for. På ankestyrelsens hjemmeside kan du finde en liste over godkendte fornavne.
Traditioner
I Horne og Asdal Kirker giver vi en børnebibel som gave, når et barn bliver døbt. Denne kan forældre og faddere bruge som hjælp, når I ønsker at fortælle bibelhistorier for barnet.
Man får også et dåbslys. Dåbslyset bliver tændt, når dåben begynder og er tændt for barnet under resten af gudstjenesten. Dåbslyset symboliserer at Jesus at livets lys og at barnet altid vil være omsluttet at dette lys og Guds kærlighed. Hvert år, på barnets dåbsdag, kan I tænde dette lys, for at mindes dåben.
Fotografering
Man er velkommen til at fotografere, men man bedes vise hensyn til de andre kirkegængre og kirkens personale.